Skip to main content
Kļockas

Latgaliešu kļockas

Tev vajadzēs:

  • rauga mīklu;
  • miltus (virsmas apkaisīšanai);
  • biezpienu;
  • krējumu;
  • svietu;
  • 2 olas;
  • sviestu;
  • saldo krējumu;
  • cukuru;
  • sāli;
  • sezonālas ogas dekorēšanai (pēc vēlēšanās).

Pagatavošana:
Sāc ar pildījumu! Bļodiņā viendabīgā un biezā masā sajauc biezpienu, krējumu, cukuru, 1 olu un šķipsniņu sāls. Noliec malā.
Uzsilda cepeškrāsni uz 180 - 190C.
Tad ķeries klāt mīklai. Galda virsmu apkaisa ar miltiem. Rauga mīklu kārtīgi izmīca un izrullē plānā kārtā. Ar nelielu glāzi vai cepumu formu izspiež aplīšus.
Mīklas apļu viducī liek biezpiena pildījuma pikas, tad saspiež aplīšu maliņas kopā, veidojot nelielus un apaļus pīrādziņus.
Gatavos pīrādziņus liek uz cepamplāts, ieklātu ar cepampapīru. Kļockas apmaisa ar sakultu olu, kurai pievienots nedaudz ūdens. Starp kļockām ievēro attālumu, jo cepoties tās uzbriedīs. Cep tik ilgi, kamēr kļockas skaisti zeltainas, tad ņem ārā.

Gatavo mērci! Pannā izkausē sviestu, pievieno nedaudz cukura (1 līdz 2 ēdamkarotes). Turpina maisīt, lai cukurs nepiedegtu. Pielej saldo krējumu, lai izveidotos bieza mērce, bet nevāra.
Kad mērce gatava (visas sastāvdaļas ir sajaukušas kopā un izveidojusies bieza konsistence), tajā uzmanīgi iecilā gatavas kļockas, nosedzot visu pannu vienā līmenī. Mērcei nedaudz jānosedz kļockas, ļaujot zeltainiem pīrāgu "punčiem" spīdēt ārā. Sutina vēl 1 līdz 2 minūtes.

Gatavas kļockas kārto šķīvja, nedaudz pārlej ar mērci, pēc patikas dekorē ar sezonālām ogām. Ēd siltas.

! Kļocku formu veidošanai iesaku izvēlēties nelielas cepumu formas vai glāzes, jo cepoties kļockas uzbriedīs. Garšīgāk un arīdzan estētiski būs, ja gatavu kļocku mutē var ielikt uzreiz (vienā piegājienā).
! Kļocku veidošanai var izmantot pelmeņu vai ravioli formu.

 

Fotogrāfijas: La Dolce Vita. Ar Roberto